Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΜΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ?


Συμπεράσματα από το δημοτικό συμβούλιο (26/3/2009)

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους άρχοντες του νησιού μας , που αποφασίζουν για την τύχη μας. Οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη , γιατί μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε την συνεισφορά τους στα θέματα των εκδηλώσεων.

Μετά από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (26/3/2009) , καταλάβαμε ότι δεν φταίει το γεγονός του χαμηλού επιπέδου των «πανηγυριών» που γίνονται , αλλά εμείς που δεν πάμε.

Τον λόγο πήραν κάποια στιγμή τα σωματεία επαγγελματιών. Με το δίκιο τους λένε ότι ο τουρισμός της Σαντορίνης στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Η κύρια ασχολία , που μας προσφέρει πόρους για να ζήσουμε ''πλουσιοπάροχα'' , στηρίζεται στην θέα της καλντέρας και στην (κακοποιημένη) αισθητική του νησιού …………
Θα αναφερθούμε μελλοντικά για τους κυρίους κυρίους που απαρτίζουν την επαγγελματική εκπροσώπηση του νησιού μας.

Απλά μία συμβουλή . ΜΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΖΕΙ, η ομορφιά του νησιού κάποτε έφτανε για να προσελκύσει κόσμο, τώρα μετά τον βιασμό της όχι…………

Τέλος πάντων , στην κουλτούρα μας τώρα. Ο Άρχοντας της κουλτούρας του νησιού, κύριος Χαράλαμπος , μας ενημερώνει, ότι οι μέχρι σήμερα εκδηλώσεις που διοργάνωσε δεν ήταν πανηγύρια (έτσι τουλάχιστο θα είχαν σκοπό και γούστο έστω και πανηγυριού ) .

Πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον κύριο Χαράλαμπο μας πώς οι εκδηλώσεις (ειδικά από τη ΔΕΠΟΤΑΘ) οργανώνονται με διαφορετικό κριτήριο και όχι με τις προσωπικές του πολιτιστικές πεποιθήσεις . Το ότι πηγαίνει για παράδειγμα στα μπουζούκια (γιατί ίσως μέχρι εκεί φτάνει η καλλιέργεια της κουλτούρας του ) δεν σημαίνει ότι είναι και το ζενίθ του πολιτισμού .

Ο άρχοντας κρίνοντας πάντα επί προσωπικού , φάνηκε να τα χάνει όταν κανένας από τους προλαλήσαντες δεν τον ευχαρίστησε για το έργο του και όλοι ζητούσαν περισσότερα more more more…… . Φαίνεται δεν τον είχαν ενημερώσει ότι το συμβούλιο δεν είναι φιέστα και ξαφνιάστηκε. Αλλά ένας άρχοντας όπως ο κύριος Χαράλαμπος δεν πτοείται . Άρχισε να μοιράζει ευχαριστίες στο πρόσωπό του εκ μέρους των υπολοίπων….

Καλό και αυτό δεν το είχαμε ξανά μα τα δει……
Εκεί βέβαια που μας αποστόμωσε , ήταν όταν θέλησε να προβάλει το έργο του αυτά τα δύο χρόνια .

·Άλλη όψη του ηφαιστείου

·Δρόμοι κρασιού …

·DVD??????????????????????????????????????

·Και άριστη διατήρηση της παραλίας του Καμαρίου……

ΟΛΕ , ΟΛΕ , ΟΛΕ , ΟΛΕ..........................................μας αποστόμωσες κύριε Χαράλαμπε.

Για εκδηλώσεις ούτε φωνή ούτε ακρόαση . Το καλό είναι ότι μάθαμε που πάνε τα λεφτά μας .

Και μετά από αυτά έπρεπε να παρουσιάσει σε αυτούς τους μικρούς και άμυαλους του νησιού ότι το πρόβλημα δεν είναι η απραξία του , αλλά οι οικοδομικές εργασίες που γίνονται στην περίοδο της σεζόν.
Άλλο ένα πρόβλημα είναι οι σκόνες που δημιουργούν οι παραπάνω οικοδομικές εργασίες (καλά για το swiffer δεν σας μίλησε κανείς??) .
Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν , πως μετά από μία σφαιρική αναφορά για την μείωση του 2% και μίας ανάλυσης(που μόνο άμα είσαι απόφοιτος του Μ.Ι.Τ την καταλαβαίνεις), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λόγω μείωσης των πόρων , η πληθώρα των εκδηλώσεων πρέπει να μειωθεί. Να έρθει σε λογικά πλαίσια .
Όχι άλλη κουλτούρα θα καεί ο εγκέφαλός μας Χαράλαμπεεεεεεεεεεεεε.

Η πρότασή μας: 1η : ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ.

2η : ΚΛΑΥΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ , ΠΑΡΑΤΗΣΕ ΤΑ .

Και δεν τελειώσαμε , γιατί ο Μέγα ΑΡΧΟΝΤΑΣ (δήμαρχος)του νησιού μας , πήρε το λόγο και έβαλε τα πράγματα στην θέση τους. Ξεκίνησε λέγοντας ότι πρέπει να μας θυμίσει την προσφορά του από το 2003 μέχρι σήμερα. Και ξεκινάμε:

Από τα σύνορα της Οίας μέχρι το ακρωτήρι όπως είπε , έπρεπε να μας θυμίσει τα έργα του για να σταματήσουν οι αμφιβολίες όλων μας. Και το κατάφερε .¨Όντως πάντως , θα θέλαμε να μάθουμε τα επιτεύγματα σας κύριοι άρχοντες.
Και ενώ στο χαρτί που κρατάγαμε τις σημειώσεις μας , είχαμε αφήσει μεγάλο κενό για να αρχίσουμε να γράφουμε τα έργα του μέγα άρχοντα , αυτό παρέμεινε κενό. Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ αναλώθηκε στο ότι η νομοθεσία είναι δαιδαλώδες , ότι είχε λίγο χρόνο και ότι οι πολίτες του νησιού δεν τον αφήνουν να εκπληρώνει τα ρουσφέτια του, πεζοδρομήσεις, ασφαλτώσεις κ.α.

Όπως είπε και ο ίδιος , ο αληθινός , αυτός που δεν λέει ψέματα , αυτός που ότι κάνει το κάνει επί το φως του ήλιου και όχι κάτω από το τραπέζι (βλέπε δημοκρατική διαδικασία για την αξιοποίηση δημοτικού κτηρίου στο δημοτικό διαμέρισμα του Καρτεράδου), έρχονται μαύρες μέρες . Υπάρχει λέει τρύπα 2.000.000,00€ στον προϋπολογισμό και εύχεται ο δήμος ΘΗΡΑΣ να παραμείνει στο 10% των μη προβληματικών δήμων. Μάλλον θέλει να μας προετοιμάσει για κάτι. Αλλά τι?

Η ομάδα μας σαν επίλογο προσπάθησε όντως να βρει θετικά σημεία στο δημοτικό συμβούλιο . Σημαντικό τουλάχιστον είναι ότι οι επαγγελματίες ανησύχησαν. Άλλα θετικά σημεία , δεν βρήκαμε δυστυχώς.

Άμα καθαρίσεις τα λόγια τους από τις σάλτσες δεν μένει καμία ουσία και αν βρεις ψεγάδια ουσίας είναι αναληθείς. Θα θέλαμε να κάνουμε τις προτάσεις μας σε διάφορα θέματα αλλά ....
Οι πολίτες της ΘΗΡΑΣ για μας έχουν τον πρώτο λόγο…. ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΑΣ , μαγκιές στα σπίτια σας.
Δώστε όραμα . Μην συντηρείτε . Κανείς δεν έμεινε γνωστός στην ιστορία επειδή ήταν καλός συντηρητής.

Γράφει ο/η Ψευτοκάπαρης .
.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Οι στρουθοκάμηλοι της Πολεοδομίας (μέρος πρώτο).



Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα νέο σχετικά φορέα της Σαντορίνης , τη Πολεοδομία θήρας . Και λέμε νέο γιατί πρόσφατα ο νομάρχης Κυκλάδων , με ένα εξασέλιδο σημείωμα που έστειλε (αυτό δεν ήταν σημείωμα κύριε νομάρχα μου , αλλά διπλό σεντόνι ), αναφέρει πως το 2003 επανιδρύθηκε και λειτούργησε σωστά το διαλυμένο Πολεοδομικό γραφείο Θήρας .Και συνεχίζει λέγοντας πως έγινε τρομερή προσπάθεια , αγώνας ταχύτητας για να προλάβουμε και καλά τις αυθαιρεσίες και πως η επιτυχημένη νέα προϊστάμενη αποφάσισε να βάλει τελικά μια τάξη σ αυτό το άμοιρο το νησί , που τόσα χρόνια δεν είχε πολεοδομία και ο καθένας έκανε ότι ήθελε .
Μάλιστα !!!!!



Οι παλαιοί λέγανε , πως αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει .Το σίγουρο λοιπόν είναι πως ο κύριος νομάρχης σχετικά με το έργο και τη προσφορά του πολεοδομικού γραφείου , δεν μας έπεισε καθόλου .



Επικαλείται τους νόμους , προκειμένου να καλύψει την προϊσταμένη της Πολεοδομίας (σχετικά με το θέμα του στεγάστρου )και αδιαφορεί τόσα χρόνια (από το 2003 και μετά )για την καταπάτηση των νόμων και για την απραξία του επανιδρυθείς Πολεοδομικού γραφείου να προλάβει τα αίσχη και τις κατάρες που γίνανε στο νησί .Πρέπει δηλαδή να παρουσιάσουμε φωτογραφίες για να καταλάβει ο κύριος νομάρχης τι εννοούμε ?Ο καθένας σε αυτό το νησί κάνει ότι θέλει .

Φτιάχνει παράνομες και κακόγουστες κατασκευές , παίρνει άδεια για ένα κτήριο και ξαφνικά το κτήριο αυτό εμφανίζετε διπλό (και καλά με υπόγεια από κάτω) και όλα αυτά (και άλλα πολααααααααααααά) με την εύνοια της Πολεοδομίας .



Είχαμε σαν πρότυπο την κοινότητας της Οίας , μέχρι που αντικρίσαμε το πλακόστρωτο τύπου νεκροταφείου που έφτιαξαν. ¨Άντε γεια .




Οι νόμοι λοιπόν κύριε νομάρχα μου (όπως σας αναφέραμε και στο santorini news ) ψηφίζονται για να τηρούνται .¨Όχι όμως να τηρούμε μόνο αυτούς που μας βολεύουν και τους υπόλοιπους να τους ξεπερνάμε .


Υπενθυμίζουμε λοιπόν στον αγαπητό κύριο νομάρχη , καθώς και στη Προϊσταμένη του Πολεοδομικού γραφείου , μέρος του Φ.Ε.Κ αριθμός φύλλου 852 τεύχος τέταρτο (20/11/1991), που αφορά πολεοδομικά διατάγματα δήμου Φηρών θήρας .

ΑΡΘΡΟ 5
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12.
Τα κουφώματα των κτιρίων πρέπει να είναι ξύλινα .

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17 . Στην περιοχή της καλντέρας απαγορεύεται παντελώς η τοποθέτηση οποιουδήποτε είδους στεγάστρου .

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18 . Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους φωτεινών επιγραφών και διαφημίσεων .Επιτρέπονται μόνο επιγραφές περιορισμένων διαστάσεων .

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 26 .Κάθε έργο υποδομής που εκτελείται από οργανισμό κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ , ΟΤΕ , Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ. )πρέπει να προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα .Ειδικότερα η τοποθέτηση μετρητού ηλεκτρικού ρεύματος και κάθε άλλου , δεν πρέπει να τοποθετούνται σε εμφανή επιφάνεια .

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 28.Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε εμφανή σημεία .

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 29.Οι οργανισμοί κοινής ωφελείας υποχρεώνονται σε αποκατάσταση της αρχικής μορφής οδών και κοινόχρηστων χώρων στους οποίους επενέβησαν για την εγκατάσταση των δικτύων τους .

Ας μας πει λοιπόν ο κύριος νομάρχης τι από τα παραπάνω τηρείται στα Φηρά του δήμου θήρας και εμείς θα τον ξαναβγάλουμε νομάρχη (και καλά ) . Και τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή .Έχουμε να θυμίσουμε σε αυτόν και στην αξιολάτρευτη προϊσταμένη της Πολεοδομίας , αρκετά Φ.Ε.Κ ακόμη .Πρέπει να παραδεχτείτε πως είστε από τους μέγα στρουθοκαμήλους του νησιού .
Μήπως εξυπηρετείτε συμφέροντα και συγκεκριμένους (και καλά)
επιστήμονες. Ρωτάμε απλά εμείς οι φουκαράδες οι αγράμματοι .
Για αόμματους δεν σας έχουμε .
Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να βάζει τη υπογραφή της η Προϊστάμενη σε οικοδομές και έργα που είναι άκρος ακατάλληλα για το νησί ?

Πώς γίνετε μέσα από αυτό το καθεστώς , αρχιτέκτονας που η κουλτούρα του δεν θα του επέτρεπε να ασκεί το επάγγελμα του ούτε στο τελευταίο ορεινό χωριό της Αλβανίας , να βρίσκετε στη Σαντορίνη και να χτίζει ασύστολα κατάρες (στο στόμα μας έχουμε το όνομα του αλλά προς το παρόν ……….) .
Στην επόμενη ανάρτηση μας θα σας παρουσιάσουμε κι ένα video όπου θα αναφέρονται οι περισσότερες κατάρες του νησιού .
Οι κρίσεις αφήνονται στον κάθε Ελεύθερα σκεπτόμενο Έλληνα!! ¨Ετσι δεν είναι αγαπητέ κύριε νομάρχα μου ?


Υ/Σ . Τουλάχιστον για να έχουμε να λέμε και κάτι καλό για την επανιδρυθείσα πολεοδομία του δήμου Θήρας , μην υπογράψετε ποτέ για τη δημιουργία μιας νέας κατάρας και ιδικά σε αρχαιολογικό χώρο .Το μόνο καλό που μπορείτε τουλάχιστον να κάνετε .Και για να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου (κάτι που όλοι θέλουμε), πετάξτε τα μπάζα τα σίδερα και τις βρωμιές και ελευθερώστε το χώρο για το κοινό .


Συνεχίζεται …………………………………..!!!!!!



(Γράφει ο /η ανορθόγραφος )

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΜΕΓΑΛΟI ΕΛΛΗΝEΣ



(Πηγή άγνωστη)


Με ομόφωνη γνώμη όλων των συντακτών της εφημερίδας μας, ψηφίσαμε για τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο Έλληνα όλων των εποχών, τον ΜΗΤΣΟ από την Δραπετσώνα που με το τρίκυκλό του και την σκύλα του την Ζβούρα να τον ακολουθεί από πίσω πιστά, οργώνει καθημερινά τα τελευταία πενήντα χρόνια τις συνοικίες του Πειραιά πουλώντας τις σαρδέλες του (και πιστεύουμε να μην μας παρεξηγήσει ο φιλότιμος Μήτσος που τον συγκρίνουμε με τον Μέγα Εθνάρχη).



Την συγκεκριμένη απόφαση την πήραμε γιατί ο Μήτσος ο Σαρδέλας ή Μήτσος ο Τρίκυκλος, όπως τον αποκαλούν στον Πειραιά, δεν αποποιήθηκε ποτέ τις αρχές που του δίδαξε ο πατέρας του από τον οποίο κληρονόμησε το τρίκυκλο, φορτωμένο σαρδέλες αγορασμένες με μετρητά δικά του.


-Δεν κόβει ποτέ απόδειξη.

-Δεν κάνει δήλωση ΦΠΑ και εφορίας.

-Δεν έχει πάρει δάνεια από τράπεζες.

-Δεν χρωστάει σε κανέναν έμπορο.

-Δεν έχει μπει ποτέ στην ζωή του σε εκκλησία.

-Δεν έχει μιλήσει-συναντήσει ποτέ πολιτικό.

-Δεν παίρνει σύνταξη αν και είναι πλέον 78 ετών και την χώρα την επιβαρύνει μόνο αναπνέοντας τον αέρα της.

-Ταΐζει το σκυλί του μόνο με σαρδέλες που από ποιότητα και τιμή είναι οι καλύτερες της χώρας.

-Δεν έχει τίποτα στο όνομά του, ζει σε μία παράγκα χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Σαν γνήσιος οικονομολόγος, όταν τον συνέλαβαν γιατί δεν έκοβε αποδείξεις και τον δίκασαν σε έναν μήνα φυλακή με εξαγορά δεν την εξαγόρασε, αλλά προτίμησε να ζήσει τον μύθο του στον Κορυδαλλό και με την ευκαιρία να κοιτάξει λίγο την υγεία του, να τρώει και να πλένεται δωρεάν. Τότε ζητούσε από περιέργεια να μάθει πόσο στοιχίζουν οι αστυνομικοί, οι δικαστές και η φυλακή που ασχολούνται μαζί του και απάντηση δεν έπαιρνε από κανέναν. Στην εμμονή του με αιτήσεις, που του έγραφε κάθε μέρα ο Παλαιοκώστας, προς τα αρμόδια όργανα του κράτους, περιμένοντας να πάρει μία λογική απάντηση, τον έδιωξαν από την φυλακή για να μην μολύνει τους υπόλοιπους κρατούμενους-κοινωνία με τις τρελές αρχές του και ξεκινήσουν να ζητούν απαντήσεις και αυτοί (και ειδικά αυτοί που φυλακίζονται για χρέη στο δημόσιο-έμποροι δηλαδή, που πλήρωναν μια ζωή για να πληρώνονται όλοι αυτοί, που τους έχουν φυλακίσει).





(Συλλέγει ο Διαδικτόπουλος )


Εθνική εβδομάδα αυτή που έρχεται , και η ελληνική τηλεόραση συνεπής για μια ακόμη φορά , μας παρουσιάζει ταινίες τις οποίες έχουμε δει χίλιες φορές .Παπαφλέσσας , Μαντώ Μαυρογένους , ταινίες οι οποίες μας αφήνουν εντελώς αδιάφορους ως προς τις προθέσεις τους . Η ουσία χάνετε , με αποτέλεσμα στην πρώτη ο σκηνοθέτης να αδιαφορεί για την προσωπικότητα του εθνικού ήρωα και στη δεύτερη να επικρατεί περισσότερο το love story , απ΄ότι η επανάσταση .
Παίρνουμε λοιπόν το τηλεκοντρόλ και τις γειώνουμε κανονικά .


Αξίζει ωστόσο να αναφερθούμε σε δύο τρείς καλές ταινίες που προβάλλονται αυτή την εθνική εβδομάδα , στο χαζοκούτι που λέγετε ελληνική τηλεόραση .


ΤΑΙΝΙΑ ΠΡΩΤΗ (Τετάρτη 25 Μαρτίου STAR 21:00)
Ένας υπέροχος άνθρωπος .
Αναφέρεται σ ’ έναν ιδιοφυή αμερικανό μαθηματικό του οποίου η σχιζοφρένεια κατέστρεψε τα καλύτερα του χρόνια .Με τον Ράσελ Κρόου να δίνει ρεσιτάλ .Προτάθηκε για οχτώ ¨Οσκαρ (2001)και απέσπασε τελικά τέσσερα (καλύτερης ταινίας , σκηνοθεσίας και β γυναικείου .

ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ (Πέμπτη 26 Μαρτίου SRTAR 21:00)
Βαβέλ . Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου σκηνοθετεί με μεγάλη μαεστρία , μια σειρά δυσάρεστων συμβάντων σε τρία διαφορετικά σημεία του πλανήτη μας , που αλλάζουν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων που τα βιώνουν .Καλή ταινία , με το Μπράντ Πίτ σε έναν από τους πιο δύσκολους ρόλους του .

ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΙΤΗ (Παρασκευή 27 Μαρτίου STAR 21:00)
Το μυστικό του Brokeback Mountain.
Το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας χωρίς ταμπού και κόμπλεξ .Κορυφαίος για μια ακόμη φορά ο μεγάλος Χιθ Λέτζερ(έπρεπε να πεθάνει για να του δώσουν ¨Οσκαρ ) .

Αυτές τις ταινίες ξεχωρίσαμε και σας τις προτήνουμε . Και μην ξεχνάτε .Το τηλεκοντρόλ είναι το καλύτερο όπλο μας .Δεν μας αρέσει κάτι ?Τσαφ και κλείνουμε το χαζοκούτι και παίρνουμε ένα βίβλιο ή σερφάρουμε στο internet , ή ακούμε μουσική , ή .......κάνουμε τέλος πάντων κάτι άλλο .

(Από τον αντι τηλεορασάκια )

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Το στέγαστρο του παραλόγου –Αρχαιοκαπηλία . Η συνέχεια ……





Για να παρέμβεις αρχιτεκτονικά σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι , όπως αυτό της αρχαιολογικής κληρονομιάς , χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προπάντων μεγάλη αρχιτεκτονική κουλτούρα .

Ως παράδειγμα (παρόλο που αναφέρεται σε άλλη εποχή) θα αναφέρουμε μια από τις ωραιότερες παρεμβάσεις που κατά τη γνώμη μας έγινε . Την γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου στο Παρίσι .




Αναφερόμαστε φυσικά σε μια χώρα που την κληρονομιά τους την προσέχουν πολύ περισσότερο απ' ότι εμείς τη δική μας (δυστυχώς όμως εκμεταλλεύονται και μέρος της δικής μας κληρονομιάς ) .


Και για αυτό το λόγο , θεωρείτε ακόμη η πόλη του φωτός .

Για την ιστορία λοιπόν , το 1983 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας , Φρανσουά Μιτεράν , ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Ι.Μ Πέι την κατασκευή αυτής της πυραμίδας .Το σύγχρονο αγκάλιασε το παλαιό , κομψά και λιτά . Φυσικά και για αυτή τη κατασκευή , οι απόψεις ακόμη και σήμερα ποικίλουν .

Φανταστείτε λοιπόν , ένα πρωί να θελήσει κάποιος αντίστοιχος έλληνας κυβερνήτης να παρέμβει αρχιτεκτονικά στην Ακρόπολη .Και αντί να αναθέσει το έργο και τη φιλοσοφία που θα έχει σε κάποιο σωστό και μεγάλο αρχιτέκτονα , να βάλει τον κάθε άσχετο να φτιάξει μια πέργκολα από πάνω , δημιουργώντας και καλά ένα βιοκλιματικό στέγαστρο .Θα είναι έγκλημα κάτι τέτοιο .
Χρόνια (και καλά κάνουν-αν και μαθαίνουμε πως ‘’πάγωσαν’’ οι εργασίες για οικονομικούς λόγους-!!!!!! ) ασχολούνται με την αναστήλωση της Ακρόπολης .Φαντάζεστε ξαφνικά να δούμε καμία πέργκολα με μεταλλικό σκελετό (σαν κι αυτή που φτιάξαν στο ακρωτήρι ) για οροφή ?






¨Έχουμε λοιπόν την εντύπωση πως το θέμα με το ακρωτήρι βρωμάει από την αρχή.Το στέγαστρο (απ’ ότι τουλάχιστον έχουμε ακούσει ) δεν έπεσε λόγο μη στατικής μελέτης (όπως μας ανάφερε κάποιος αναγνώστης ) , αλλά γιατί η κατασκευάστρια εταιρεία έκανε τραγικά λάθη και παραλήψεις (επαναλαμβάνουμε πως κάτι τέτοιο το ακούσαμε , δεν έχουμε στοιχεία να το αποδείξουμε .).Η κατασκευή ως ιδέα και μόνο είναι ντροπιαστική .

Η στέγαση της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου κρίθηκε αναγκαία από τον Σπύρο Μαρινάτο προκειμένου να προστατευθούν τα οικοδομήματα που έρχονταν στο φως. Η ιδέα αυτή είχε έντονα επικριθεί την εποχή εκείνη. Η προσωπικότητα όμως του Μαρινάτου επέβαλε τη λύση αυτή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από το 1968 .
Το παλαιό στέγαστρο, στα τριάντα περίπου χρόνια ζωής του, αποδείχθηκε σωτήριο για τα μνημεία, όμως ο μεταλλικός σκελετός του από DEXION, λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και λόγω των οξειδίων που περιέχονται στα ηφαιστειακά υλικά των επιχώσεων, είχε έντονα διαβρωθεί, ενώ η επικάλυψη του στεγάστρου με φύλλα αμιαντοτσιμέντου ELLENIT ήταν ανθυγιεινή και αντίθετη με την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία. Κρίθηκε, λοιπόν, απαραίτητη η αντικατάσταση του παλαιού στεγάστρου με νέο, το οποίο να καλύπτει τόσο τις λειτουργικές ανάγκες της ανασκαφής και ταυτόχρονα να μπορεί να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο.

¨Έτσι αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν ένα σύγχρονο έκτρωμα , με σύγχρονα υλικά .


Η κατασκευή του στεγάστρου ανατέθηκε έπειτα από διαγωνισμό, σε κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1999. Το βιοκλιματικό στέγαστρο κατασκευάζεται από χάλυβα, ώστε να είναι μεγάλης αντοχής, ενώ προβλέπεται η επικάλυψή του με θηραϊκή γη, ώστε να ενταχθεί πλήρως στο θηραϊκό τοπίο. Παράλληλα, με ήπια μέσα εξασφαλίζει τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στο εσωτερικό για αερισμό και για επαρκή φυσικό φωτισμό.
Η κατασκευή του στεγάστρου οδήγησε σε ανασκαφές σε μεγάλο βάθος προκειμένου να στηριχθούν τα υποστυλώματα του και έβγαλε στην επιφάνεια σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις για την ιστορία της πόλης, καθώς και πολλά ευρήματα, όπως το χρυσό εδώλιο αιγάγρου και το ζεύγος πήλινων κρατευτών (το μόνο καλό της υπόθεσης ).
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2005, έγινε κατάρρευση ενός μικρού τμήματος του υπό ανέγερση στεγάστρου με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Ουαλλού τουρίστα, του Richard-George Bennion, ενώ ο χώρος έκλεισε έπ' αόριστον για το κοινό. Σημαντικό μέρος του στεγάστρου που κατέρρευσε έπεσε σε ακάλυπτο χώρο, στην πλατεία του Τριγώνου. Το υποκείμενο Συγκρότημα Δ που κυρίως επλήγη άντεξε εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχε ανασκαφεί πλήρως και άρα το εσωτερικό του είναι παραγεμισμένο με το υλικό της έκρηξης που συγκράτησε τους τοίχους στη θέση τους, επειδή ένα τμήμα του είχε αναστηλωθεί με τσιμέντο από την εποχή της αποκάλυψής του από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο και επειδή κράτησε αντίσταση το παλαιό στέγαστρο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν είχε ακόμα απομακρυνθεί από την συγκεκριμένη θέση.(πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ www.el.wikipedia.org )

Το παλαιό το αρχαίο , άντεξε περισσότερο , από το καινούργιο το σύγχρονο .Βλέπετε την παλαιά εποχή οι άνθρωποι με πρωτόγονα μέσα φτιάχνανε διαχρονικά οικοδομήματα . Δεν υπήρχαν τότε κοινοπραξίες και πολιτικοί στρουθοκάμηλοι .


Τα κτίρια είχαν δύο ή τρεις ορόφους και πολλά δωμάτια. Τα πλουσιότερα ήταν κατασκευασμένα από πελεκητές πέτρες, τα οποία, για αυτόν τον λόγο, οι αρχαιολόγοι τα ονομάζουν ξεστές. Τα υπόλοιπα κτίρια ήταν κατασκευασμένα από τούβλα λάσπης ενισχυμένα με άχυρα, ξύλα και γύψο. Στη Δυτική οικία, βρέθηκε στρώση από χαλαρά θραύσματα πορώδους λάβας διατομής 4 με 6 εκατοστών (αδράλια), η οποία έπαιζε τον ρόλο σεισμικής μόνωσης. Τα δάπεδα των ορόφων κατασκευάζονταν από ξύλα και καλάμια, πάνω στα οποία υπήρχε πατημένο χώμα, στο οποίο συχνά τοποθετούσαν σχιστολιθικές πλάκες ή βότσαλα. Με ξύλα και καλάμια κατασκευαζόταν και η στέγη, πάνω στην οποία τοποθετούσαν, επίσης, πατημένο χώμα, το οποίο δρούσε ως μονωτικό και εξασφάλιζε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα.

Δεν έχουμε την απαίτηση να φτιαχτεί σήμερα ένα στέγαστρο για το ακρωτήρι με την τότε μαεστρία , με τα τότε υλικά και χωρίς κοινοπραξίες.Έχουμε την απαίτηση όμως να φτιαχτεί κάτι αντάξιο των περιστάσεων και όχι -για να μην δυσαρεστήσουμε τους κάθε εργολάβους - να καταφεύγουμε σε προχειρότητες και σε απρόσωπες λύσεις που μας θυμίζουν το γερμανικό αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος .


Κουλτούρα χρειάζεται λοιπόν κύριοι .Αν είχαμε λίγο από αυτή δεν θα είχαμε καταντήσει την υπόλοιπη Σαντορίνη μια μάζα από μπετόν . Και που είστε ακόμη .


Λίγοι είναι οι αρχιτέκτονες που σέβονται το περιβάλλον και αρμονικά συνδυάζουν το καινούργιο με το παλαιό .Λίγοι .Δυστυχώς .


¨Όπως και λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να διαχωρίσουν το κακόγουστο από το ωραίο.Και δυστυχώς μέσα σε αυτούς τους λίγους δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει στόχο να διοικήσει αυτό το νησί .


¨Όλοι κατά βάθος κοιτάνε το οικονομικό όφελος .


¨Όπως ακριβώς και η κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών που ανέλαβε τη κατασκευή του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας .


Τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι γνωστά και τα αναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτηση .

¨Όσο αναφορά το θέμα πολεοδομία θήρας ………………………..έχουμε μέλλον και για αυτούς τους στρουθοκαμήλους .


Καλημέρα σας , καλησπέρα σας , καληνύχτα σας !!!

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Το στέγαστρο του παραλόγου - Αρχαιοκαπηλία



¨Ένα θέμα για το οποίο δεν έχουμε μάθει ακόμα την αλήθεια .
¨Ένα θέμα για το οποίο φάνηκε πως κάποιοι τα οικονόμησαν , πάλι ης βάρος του απλού κοσμάκη .

¨Ένα θέμα που για μια ακόμη φορά η κακογουστιά επικράτησε προκειμένου (αυτοί οι κάποιοι ) να φάνε .


¨Ένα θέμα για το οποίο θα περιμένουν τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται , επειδή οι παραπάνω αρπάξανε την κληρονομιά του κοσμάκη και την μετέτρεψαν σε μετρητά .

¨Ένα θέμα για το οποίο επικράτησε το συνήθης ρητό (εδώ λίγο μεταλλαγμένο) :

¨Ένα θέμα όπου η απάτη νίκησε .


Καταλάβατε ελπίζουμε , πως αυτό το θέμα δεν είναι άλλο από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου .

Ξύπνησαν λοιπόν μια μέρα οι υπεύθυνοι του νησιού παρέα μάλλον με τον σούπερ ουάου αρχαιολόγο (?) και αποφάσισαν να φτιάξουν μια ακόμη κακογουστιά στη Σαντορίνη .

¨Ερχοντε λέει οι επισκέπτες και λιάζονται , τους πονάνε τα κεφάλια από τον υπερβολικό ήλιο .Δεν μπορούν να κάτσουν δευτερόλεπτο για να απολαύσουν την αρχαία κληρονομιά μας .

Μπούρδες κύριοι .

Οι τουρίστες έρχονται στην ¨Ελλάδα –και κατά επέκταση στη Σαντορίνη μας - για τους παρακάτω λόγους :


Α) Τον ήλιο μας



Β)Την θάλασσα μας


Γ)Την φιλοξενία μας


Δ) Την αρχαία κληρονομιά μας


Το μόνο που καταφέρατε εσείς , ήταν να διαγράψετε όλα τα παραπάνω .Με το κακόγουστο στέγαστρο σας απομονώσατε τον ήλιο , σκοτώσατε έναν άνθρωπο , αμαυρώσατε τη φιλοξενία μας .




ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΥΡΙΟΙ


Αφήστε τον αρχαιολογικό χώρο όπως ήταν , πετάξτε τα σκουπίδια που αφήσατε και αν είστε ακόμη στο νησί φύγετε με το πρώτο πλοίο .Και εσύ κύριε αρχαιολόγε (?) , αρκετά ασχολήθηκες .Φτάνει .Τρίζουν τα κόκκαλα του αείμνηστου Μαρινάτου .





Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗ


Διαβάσαμε , ακούσαμε , είδαμε , μάθαμε .


Διαβάσαμε την επίσημη αναγγελία του 13ου rock wave festival , το οποίο θα λάβει χώρα για μια φορά ακόμη στη Μαλακάσα , και θα διαρκέσει από το Σάββατο 27 έως και τη Δευτέρα 29 Ιούνιου .
Με μεγάλη μας χαρά πληροφορηθήκαμε την άφιξη νέων καλλιτεχνών , οι οποίοι θα επισκεφτούν για πρώτη φορά τη χώρα μας .Η σειρά των εμφανίσεων έχει ως εξής :
1η μέρα : οι γνωστοί μας πλέον Placebo , Molko , ο επίσης γνωστός μας Moby, και τέλος οι Gogol Bordello (για τους οποίους έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια , καθώς και ότι τα σπάνε κανονικά ).
2η μέρα : οι αξιόλογοι Killers (έχοντας στις αποσκευές στους ένα καταπληκτικό νέο άλμπουμ ) και η Duffy , με τη καταπληκτική κρυστάλλινη φωνή της που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές .
3η μέρα είναι η metal μέρα με τους:Motley Crue , Tommy Lee , Monster Magnet , wasp , και Arch Enemy


Από την Δευτέρα ξεκινάει η προπώληση των εισιτηρίων .Παίρνουμε το μαγικό χαρτάκι για την μέρα της προτίμησης μας αν και μας βλέπω και για τις τρείς μέρες . Θα είναι μια καλή μουσική απόδραση .

Ακούσαμε για δύο δυνατές επισκέψεις on dexx:


η μία στο fuzz με τον Paul Van Duck να αυτοσχεδιάζει απογειώνοντας το κοινό με καλές ποιοτικές μουσικές , και η άλλη (δυστυχώς την ίδια μέρα ) στο Bios , με τον Moodyman να βάζει την δική του underground πινελιά .¨Όλα αυτά το Σάββατο 14 Μαρτίου .Στην Αθήνα εννοείται .

Είδαμε το εθνικό θέατρο Ακροβατών της Κίνας , στο θέατρο Badminton . ¨Ένα πραγματικά ακροβατικό υπερθέαμα .Αξίζει να το δείτε .
Μάθαμε και εξοργιστήκαμε για την επιστημονική έκθεση που λαμβάνει χώρα στο Γκάζι ,σχετικά με την ανακάλυψη του ανθρώπινου σώματος . Αυτό που μας εξόργισε είναι το γεγονός πως τα εκθέματα είναι αληθινά ανθρώπινα σώματα , στα οποία μπορείς να διακρίνεις τα όργανα (μιας και δεν υπάρχει καθόλου δέρμα )και τα οστά , και αναρωτηθήκαμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και με τη συγκατάθεση ποιού δόθηκαν αυτά τα πτώματα προς έκθεση .Μια ακόμη εμπορευματοποίηση της τέχνης ή της επιστήμης .Κρίμα !!!
Αυτά λοιπόν σχετικά με τα διάφορα πολιτιστικά θέματα που πέσανε στα αυτιά μας και που ορισμένα τα είδαμε και από κοντά .
Καλή η κριτική , καλή η πολιτική αλλά δυστυχώς για να διευρύνεις το πολιτιστικό σου πνεύμα πρέπει να κάνεις εξορμήσεις .
Γιατί εδώ στη Σαντορίνη οι πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται μόνο για τους επισκέπτες και όχι για τους κατοίκους της .Και οι επισκέπτες έρχονται αργότερα …………………… !!!!!