Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Πως πήγαμε τελικά ?


Η φετινή τουριστική σεζόν για ορισμένους έχει τελειώσει , για άλλους κρατάει λίγο ακόμη .

Όλοι όμως , έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους και έχουν υπολογίσει τις ζημιές ή τα κέρδη που είχαν .

Τελικά ήταν καλή ή όχι η φετινή χρονιά ?

Κατάφερε το νησί μας να κρατηθεί όρθιο από αυτή την τρομερή οικονομική κρίση που έπληξε τους περισσότερους συνανθρώπους μας παγκοσμίως ?

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ποικίλουν .

Ορισμένες επιχειρήσεις που φιλοξενούν τον λεγόμενο ''ακριβό τουρισμό '', μιλάνε για μια καλή χρονιά και μάλιστα αρκετοί από αυτούς μετρούν το περσυνό ταμείο ή έχουν και αύξηση τζίρου .

Αντίθετα , επιχειρήσεις που φιλοξενούν ή ασχολούνται με την ''μάζα'' , έχουν μεγάλα παράπονα και κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου τους έως και 30% .

¨Άλλες επιχειρήσεις , κάνουν λόγο , για αύξηση της ποσότητας των τουριστών προερχόμενοι από την κρουαζιέρα , αλλά όχι για ισόποση αύξηση της αγοραστικής δύναμης .

Από περιοχή σε περιοχή , οι απόψεις ποικίλουν .Το σίγουρο είναι πως τα δύο ''δυνατά χαρτιά'' του νησιού μας , η περιοχή των Φηρών (φηροστεφάνι , ημεροβίγλι ) καθώς και η Οία κρατούν την πρωτιά στην επισκεψιμότητα και κατά επέκταση στις οικονομικές απολαβές .

Σίγουρα η κρίση , χτύπησε έστω και με ελαφρύ χτύπο , την πόρτα και του δικού μας νησιού , αλλά νομίζουμε πως κατάφερε να μείνει όρθιο .Δεν νομίζουμε να υπάρχουν πολλοί προορισμοί στην Ελλάδα , όπου η τουριστική σεζόν να ξεκινάει από τον Μάρτιο και να κρατάει σχεδόν μέχρι και τα μέσα του Νοεμβρίου ..Βρισκόμαστε στα τέλη του Οκτωβρίου και ορισμένα πρωινά , η επισκεψιμότητα στο νησί σου δίνει την εντύπωση καλοκαιρινών μηνών . Σε αυτό φυσικά βοηθάει και ο καιρός .

Από την άλλη , θα πρέπει να γνωρίζουμε , πως σε περιόδους κρίσης (και όχι μόνο ) , δουλεύει η επιχείρηση η σωστή , η φιλόξενη , αυτή που έχει προσεγμένη ποιότητα και σωστό σέρβις και όχι η περιστασιακή επιπόλαια φτιαγμένη επιχείρηση , η οποία λόγο Σαντορίνης νομίζει πως μπορεί να ορθοποδήσει πουλώντας μόνο αέρα (δυστυχώς υπάρχουν αρκετές από αυτές στο νησί μας ) .

Είναι καλό λοιπόν , να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στην αγορά και να υπάρξει τέλος πάντων ουσιαστικός έλεγχος για την ποιότητα και το σέρβις που προσφέρει η κάθε επιχείρηση .

Είναι καλό επίσης (το φωνάζουμε καιρό ) η τοπική αυτοδιοίκηση να διακρίνει τα λάθη και τις ατέλειες της και να πράξει ουσιαστικά έργα , αναβαθμίζοντας το νησί μας .

Θα μας ενδιάφερε κατά κάποιο τρόπο , ο πρόεδρος των εμπόρων του νησιού μας , να αφήσει για λίγο τον απολογισμό των δικών του προσωπικών στοιχείων και να ασχοληθεί με το σύνολο των επιχειρήσεων του νησιού , για να έχουμε και εμείς μια εικόνα .

Ο εμπορικός σύλλογος του νησιού μας , μέσω των εκπροσώπων του , πρέπει να έχει μια δυναμική , για να μπορεί να διακρίνει και γιατί όχι να διορθώνει , τα κακώς κείμενα που αφορούν τον χώρο του και όχι να παραμένει απλός θεατής αυτών .

Πόσο χειρότερα , να τα υιοθετεί κιόλας .

Κοντά σας ο ανορθόγραφος


2 σχόλια:

Σιγαλας Μακαριος είπε...

ειμαστε πάντως απο τις σχετικά τυχερες περιοχές που η κρίση αν μας αγγιξε μας άγγιξε ελάχιστα για να μην πω καθόλου.Δυστυχώς για μένα ολοι αυτοί οι σύλλογοι δεν εχουν συνειδητοποιησει τη δυναμική που θα μπορούσαν να έχουν. Πρώτιστα πάντως καλό θα ήταν να θεσπιστούν καποια αυστηρά κριτήρια όσον αφορά την λειτουργία των καταστημάτων (και εδώ δεν εννοώ πάλι γραφειοκρατικά μέτρα που ταλαιπωρούν τους καταστηματάρχες)ειδικά σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οταν οι παρεχόμενες υπηρεσίες διατηρούν ένα επίπεδο κερδίζεις απο ένα τουρίστα 10 μελλοντικούς επισκεπτες. Δυστυχώς πολλοι λειτουργούν για την αρπαχτή. Δυο σημαντικά κατ΄εμέ θέματα παντως που πρεπει να δωθεί λυση είναι 1)τα γαιδουράκια στο γυαλό (έλεος παιδια, απιστευτο ξύλο στα ζώα και εστία μολυνσης) 2)και τα ταμπελάκια στον Αθηνιο( τριτοκοσμικός τουρισμός)....
Καλημέρα σας...

thira-mata είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα .Εκτός από αυτά που ανέφερες υπάρχουν σίγουρα και άλλα θέματα που πρέπει να προσέξουμε .¨Όσον αφορά τους συλλόγους που αναφέρεις , ιδικά ο σύλλογος των εμπόρων είναι άφαντος .Καμία συμμετοχή , καμία ενασχόληση . Κρίμα .