Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Τα Χριστούγεννα έρχονται φίλοι μου !!!!!! Είναι πλέον κοντά μας …


Τα Χριστούγεννα είναι από τις ωραιότερες γιορτές του χρόνου .

Ίσως η καλύτερη .Σε αυτό συμβάλουν πολλά .

Τα καιρικά φαινόμενα είναι τέτοια , που ωθούν τις οικογένειες , την παρέα , να περνάνε αρκετές ώρες στο σπίτι και αν υπάρχει και τζάκι στη παρέα , η ατμόσφαιρα γίνεται ομορφότερη .


Οι περισσότερες οικογένειες , περιμένουν πως και πως την ώρα να στολίσουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο και να τοποθετήσουν τα στολίδια σε όλο το σπίτι

.

Τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια , δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στην καθημερινότητα μας .


Η διαχρονική αξία του ¨Άγιου Βασίλη , με την κόκκινη στολή , τη μεγάλη γενειάδα και τον σάκο με τα δώρα ,ακούγετε σε κάθε γωνιά από τα πιτσιρίκια .''¨Έγραψες γράμμα στον Άγιο Βασίλη ? Τι δώρο θέλεις να σου φέρει φέτος ?''

Τα πιτσιρίκια με την σειρά τους , περιμένουν πώς και πως την ημέρα που θα ξεχυθούν στους δρόμους με τα τριγωνάκια τους , λέγοντας τα κάλαντα .Σε ποιόν δεν προκαλεί αίσθηση , όταν χτυπάει το κουδούνι και ανοίγοντας την πόρτα , αντικρίζεις , παιδάκια με σκούφους και κασκόλ , με τριγωνάκια στα χέρια και με την κλασική ερώτηση , '' να τα πούμε ? ''


Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των δώρων .¨Όλοι ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης , θα βρούνε τον τρόπο να αγοράσουν μερικά , μικρά δώρα στους φίλους , συγγενής , στα παιδιά τους .¨Όσο και αν υπάρχει κρίση , όσο και αν τα οικονομικά της κάθε οικογένειας είναι σε άσχημη κατάσταση .


Τα Χριστούγεννα κάνουν την εμφάνιση τους , οι θρυλικοί κουραμπιέδες , τα μελομακάρονα και οι δίπλες . Τέρμα η δίαιτες…….

Τα Χριστούγεννα είναι και η γιορτή του ταξιδιού .Αρκετοί άνθρωποι οδεύουν σε προορισμούς ξένους .¨Άλλοι σε ορεινές περιοχές , άλλοι σε εξωτικά νησιά .¨Άλλοι φυσικά προτιμούν την ηρεμία του τόπου τους .


Τα Χριστούγεννα οι δρόμοι , οι πλατείες , τα μαγαζιά , στολίζονται και αυτά με την σειρά τους .¨Ορισμένοι υπερβάλουν εαυτό , με πολλά λαμπάκια και ασύμμετρα στολίδια , ορισμένοι στολίζουν με προχειρότητα , απλά για να πουν πως στολίσανε .

Στην τελευταία κατηγορία , νομίζουμε πως ανήκει και ο δήμος μας .Το χριστουγεννιάτικο στόλισμα της πλατείας των Φηρών ,θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόχειρο και κακόγουστο .

¨Ένα γαϊτανάκι φωτισμένο για χριστουγεννιάτικο δέντρο , μια κακόγουστη πρόχειρη φάτνη ,και μερικά στολίδια στους στύλους , είναι τα σκηνικό που μας παραπέμπει στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα .Πάρτε μια γεύση .Τι κρίμα , τι αίσχος , τι κακογουστιά .


Θα ρωτούσε τώρα ο κάθε πικραμένος , τι θα μπορούσε καλύτερο να γίνει ?

Η απάντηση είναι απλή .Το βασικότερο που θα έπρεπε να γίνει , είναι ένας στολισμός με διάθεση και όρεξη .¨Όταν τα έχεις αυτά τα δύο , και βάλεις και λίγο ποιότητα , το αποτέλεσμα σπάνια βγαίνει άσχημο .

Τα thira-mata προτείνουν (έχουμε χρόνο ακόμη ) .

1) Να στολιστούν με φωτάκια όλα τα δέντρα στα Φηρά (όχι μόνο στη πλατεία)

2) Να μπει κατά μήκος της πλατείας , φωτεινή οροφή με λαμπάκια , καθώς και κατά μήκος του δρόμου Φηρών Καρτεράδος

.

3) Να αντικατασταθεί το γαϊτανάκι– δέντρο στην πλατεία των Φηρών , με ένα αντίστοιχο αυτού που υπάρχει στο Μεγαλοχώρι , αλλά κάπως μεγαλύτερο



4) Να διακοσμηθεί η υπάρχων φάτνη καλύτερα , να καλυφθεί το σιδερένιο πλέγμα που υπάρχει από μέσα και η εξωτερική της εμφάνιση να γίνει καλύτερη .

5) Την περίοδο των Χριστουγέννων , να βγάλει ο δήμος ανθρώπους ντυμένους ¨Άγιους Βασίληδες , και να μοιράζει μικρά δωράκια στα παιδιά που θα κυκλοφορούν .

6) Να αντικατασταθεί επίσης το απαίσιο γαϊτανάκι-δέντρο , που υπάρχει στην καλντέρα (ευθεία Φηρών ) με ένα ωραίο φωτισμένο καράβι

.


7) ¨Ένα μικρό , στολισμένο καρουζέλ , κοντά στη πλατεία , θα γέμιζε χαρά τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού μας .


Πόσα πολλά ακόμη θα μπορούσαμε να προτείνουμε .


Το θέμα είναι πως δεν θέλει ούτε κόπο , ούτε τρελά έξοδα .Τρόπο θέλει και όρεξη .Κάτι , που όπως αποδεικνύετε λείπει , όχι μόνο από την τοπική αρχή , αλλά και από τους υπόλοιπους διεκδικητές της καρέκλας (και είναι πολλοί τρομάρα τους) . Στο πύργο ας πούμε δεν έχει ακόμη ανάψει λαμπάκι .


Τα Χριστούγεννα έρχονται φίλοι μου .Πλησιάζουν .¨Όσοι φύγετε από το νησί , να περάσετε καλά , και να τραβήξετε φωτογραφίες από τις στολισμένες περιοχές που θα πάτε και να τις δείξετε σε όλους αυτούς τους ακούλτουρους , μπας και του χρόνου γίνει τίποτε καλύτερο (εμείς , ότι καλύτερο μπορέσαμε , το προτείναμε ).


Εμείς , παρέα με τους υπόλοιπους , που αποφασίσαμε να μείνουμε εδώ στο νησί , σίγουρα θα περάσουμε ωραία και ας μην κάνουν τίποτε από τα παραπάνω οι αδιάφοροι, γεμάτοι προχειρότητα , πολιτικάντηδες .

Ας αφεθούμε , στο ωραίο στόλισμα των σπιτιών μας .


Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας .


Οι φίλοι , να έρθουν ποιο κοντά και οι μεγάλοι να δώσουν χαρά , ευτυχία και πολύ παιχνίδι στα μικρά παιδιά τους . Το έχουν ανάγκη .

¨Ολοι εμείς απο τα thira-mata.......

4 σχόλια:

Σιγαλας Μακαριος είπε...

Δυστυχώς θα ψιλοδιαφωνήσω γιατί θεωρώ τα Χριστούγεννα την πιο fake γιορτη του Χρόνου που έχει εφευρεθεί για να πλουτίζουν αυτοί που μας δημιουργούν άχρηστες καταναλωτικές ανάγκες. Το παραδοσιακό δεν είναι ο Αγιος Βασιλης της coca cola, ούτε το δυτικοφερμένο χριστουγεννιατικο δέντρο αλλά ένα καραβάκι απλοικά στολισμένο. Το ταπεινό και κατανυκτικό πνευμα των Χριστουγέννων σίγουρα δεν προκρινεται απο την καταναλωτική μανία των ημερών.
Για την προχειρότητα και το καρακιτσαριο γυρω μας δε θα διαφωνήσω, δε θα με πείραζε πάντως καθόλου να μη μπει ουτε ένα λαμπάκι και να γίνει αντί αυτού κάνα έργο της προκοπής ή να δοθούν αυτά τα χρ΄γηματα σε ανθρώπους με ανάγκη...
Καλά μας Χριστούγεννα λοιπόν... και ας δόσει φωτιση ο Χριστούλης σε αυτούς που μας κυβερνούν και σε όλους εμάς που τους ψηφίζουμε να μας κυβερνούν απο τοπικό μέχρι εθνικό επίπεδο...
περαστικά μας...

thira-mata είπε...

¨Έχουμε την εντύπωση , πως αυτοί που μας δημιουργούν άχρηστες καταναλωτικές ανάγκες και πλουτίζουν από αυτές , βρίσκονται καθημερινά δίπλα μας και αποτελούν μέρος της σαπίλας που αναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτηση μας . Για όνομα του θεού να κλεινόμαστε εμείς οι μεγαλύτεροι και συνάμα κλειδώνουμε και τα πιτσιρίκια μας σε μια γυάλα , για να μην πέφτουμε θύματα αυτής της καταναλωτικής αχρηστίας .Καλό είναι λοιπόν να έχουμε κρίση , συνέτιση , και έλεγχο , όχι μόνο τα Χριστούγεννα , αλλά γενικός στη ζωή μας .Τώρα αν κάθετε κάποιος από το πρωί έως το βράδυ , μπροστά σε μια τηλεόραση , το σίγουρο είναι πως αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής της μανίας , σαπίλας .Φίλε wish , εγώ προσωπικά τα παιδιά μου θα τα μάθω να ζουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων , γιατί απλά αποτελεί κάτι το ξεχωριστό , το λαμπερό , το ονειροπόλο .Δεν θα τα αφήσω μακριά από κάτι τέτοιο , γιατί με τη λογική τη δική σου , θα πρέπει να απέχουμε κι εμείς , αλλά και τα παιδιά μας , από οτιδήποτε ωραίο , που προσπαθούν οι άλλοι να το ασχημύνουν .

Σιγαλας Μακαριος είπε...

δεν μίλησα γενικά να απέχουμε απο οτιδήποτε ωραίο μας προσφέρει αυτή η εποχη του χρόνου, (όπως πχ οικογενειακό πνευμα των εορτων, ταξιδια, βόλτες κλπ) αλλά μιλησα συγκεκριμένα για την καταναλωτική μανία των Χριστουγέννων, τα ξενόφερτα έθιμα και τις ψευτικες ανάγκες που δημιουργούν συγκεκριμένα πρότυπα, γεγονος που με ενοχλεί απίστευτα και προσβάλλει τη νοημοσηνη μου. Αλίμονο δεν εννοω να μην κρατησουμε όλα τα καλά, απλά να μη πέφτουμε στην παγίδα ενος καλοστημένου καταναλωτικού μηχανισμού...

thira-mata είπε...

Συμφωνούμε για μια ακόμη φορά λοιπόν .Καλά Χριστούγεννα να έχουμε με αγάπη . σύνεση , κλπ, κλπ, κλπ………