Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Το στέγαστρο του παραλόγου –Αρχαιοκαπηλία . Η συνέχεια ……





Για να παρέμβεις αρχιτεκτονικά σε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι , όπως αυτό της αρχαιολογικής κληρονομιάς , χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προπάντων μεγάλη αρχιτεκτονική κουλτούρα .

Ως παράδειγμα (παρόλο που αναφέρεται σε άλλη εποχή) θα αναφέρουμε μια από τις ωραιότερες παρεμβάσεις που κατά τη γνώμη μας έγινε . Την γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου στο Παρίσι .




Αναφερόμαστε φυσικά σε μια χώρα που την κληρονομιά τους την προσέχουν πολύ περισσότερο απ' ότι εμείς τη δική μας (δυστυχώς όμως εκμεταλλεύονται και μέρος της δικής μας κληρονομιάς ) .


Και για αυτό το λόγο , θεωρείτε ακόμη η πόλη του φωτός .

Για την ιστορία λοιπόν , το 1983 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας , Φρανσουά Μιτεράν , ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Ι.Μ Πέι την κατασκευή αυτής της πυραμίδας .Το σύγχρονο αγκάλιασε το παλαιό , κομψά και λιτά . Φυσικά και για αυτή τη κατασκευή , οι απόψεις ακόμη και σήμερα ποικίλουν .

Φανταστείτε λοιπόν , ένα πρωί να θελήσει κάποιος αντίστοιχος έλληνας κυβερνήτης να παρέμβει αρχιτεκτονικά στην Ακρόπολη .Και αντί να αναθέσει το έργο και τη φιλοσοφία που θα έχει σε κάποιο σωστό και μεγάλο αρχιτέκτονα , να βάλει τον κάθε άσχετο να φτιάξει μια πέργκολα από πάνω , δημιουργώντας και καλά ένα βιοκλιματικό στέγαστρο .Θα είναι έγκλημα κάτι τέτοιο .
Χρόνια (και καλά κάνουν-αν και μαθαίνουμε πως ‘’πάγωσαν’’ οι εργασίες για οικονομικούς λόγους-!!!!!! ) ασχολούνται με την αναστήλωση της Ακρόπολης .Φαντάζεστε ξαφνικά να δούμε καμία πέργκολα με μεταλλικό σκελετό (σαν κι αυτή που φτιάξαν στο ακρωτήρι ) για οροφή ?






¨Έχουμε λοιπόν την εντύπωση πως το θέμα με το ακρωτήρι βρωμάει από την αρχή.Το στέγαστρο (απ’ ότι τουλάχιστον έχουμε ακούσει ) δεν έπεσε λόγο μη στατικής μελέτης (όπως μας ανάφερε κάποιος αναγνώστης ) , αλλά γιατί η κατασκευάστρια εταιρεία έκανε τραγικά λάθη και παραλήψεις (επαναλαμβάνουμε πως κάτι τέτοιο το ακούσαμε , δεν έχουμε στοιχεία να το αποδείξουμε .).Η κατασκευή ως ιδέα και μόνο είναι ντροπιαστική .

Η στέγαση της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου κρίθηκε αναγκαία από τον Σπύρο Μαρινάτο προκειμένου να προστατευθούν τα οικοδομήματα που έρχονταν στο φως. Η ιδέα αυτή είχε έντονα επικριθεί την εποχή εκείνη. Η προσωπικότητα όμως του Μαρινάτου επέβαλε τη λύση αυτή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από το 1968 .
Το παλαιό στέγαστρο, στα τριάντα περίπου χρόνια ζωής του, αποδείχθηκε σωτήριο για τα μνημεία, όμως ο μεταλλικός σκελετός του από DEXION, λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και λόγω των οξειδίων που περιέχονται στα ηφαιστειακά υλικά των επιχώσεων, είχε έντονα διαβρωθεί, ενώ η επικάλυψη του στεγάστρου με φύλλα αμιαντοτσιμέντου ELLENIT ήταν ανθυγιεινή και αντίθετη με την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία. Κρίθηκε, λοιπόν, απαραίτητη η αντικατάσταση του παλαιού στεγάστρου με νέο, το οποίο να καλύπτει τόσο τις λειτουργικές ανάγκες της ανασκαφής και ταυτόχρονα να μπορεί να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο.

¨Έτσι αποφάσισαν να ξαναφτιάξουν ένα σύγχρονο έκτρωμα , με σύγχρονα υλικά .


Η κατασκευή του στεγάστρου ανατέθηκε έπειτα από διαγωνισμό, σε κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 1999. Το βιοκλιματικό στέγαστρο κατασκευάζεται από χάλυβα, ώστε να είναι μεγάλης αντοχής, ενώ προβλέπεται η επικάλυψή του με θηραϊκή γη, ώστε να ενταχθεί πλήρως στο θηραϊκό τοπίο. Παράλληλα, με ήπια μέσα εξασφαλίζει τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στο εσωτερικό για αερισμό και για επαρκή φυσικό φωτισμό.
Η κατασκευή του στεγάστρου οδήγησε σε ανασκαφές σε μεγάλο βάθος προκειμένου να στηριχθούν τα υποστυλώματα του και έβγαλε στην επιφάνεια σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις για την ιστορία της πόλης, καθώς και πολλά ευρήματα, όπως το χρυσό εδώλιο αιγάγρου και το ζεύγος πήλινων κρατευτών (το μόνο καλό της υπόθεσης ).
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2005, έγινε κατάρρευση ενός μικρού τμήματος του υπό ανέγερση στεγάστρου με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Ουαλλού τουρίστα, του Richard-George Bennion, ενώ ο χώρος έκλεισε έπ' αόριστον για το κοινό. Σημαντικό μέρος του στεγάστρου που κατέρρευσε έπεσε σε ακάλυπτο χώρο, στην πλατεία του Τριγώνου. Το υποκείμενο Συγκρότημα Δ που κυρίως επλήγη άντεξε εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχε ανασκαφεί πλήρως και άρα το εσωτερικό του είναι παραγεμισμένο με το υλικό της έκρηξης που συγκράτησε τους τοίχους στη θέση τους, επειδή ένα τμήμα του είχε αναστηλωθεί με τσιμέντο από την εποχή της αποκάλυψής του από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο και επειδή κράτησε αντίσταση το παλαιό στέγαστρο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν είχε ακόμα απομακρυνθεί από την συγκεκριμένη θέση.(πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ www.el.wikipedia.org )

Το παλαιό το αρχαίο , άντεξε περισσότερο , από το καινούργιο το σύγχρονο .Βλέπετε την παλαιά εποχή οι άνθρωποι με πρωτόγονα μέσα φτιάχνανε διαχρονικά οικοδομήματα . Δεν υπήρχαν τότε κοινοπραξίες και πολιτικοί στρουθοκάμηλοι .


Τα κτίρια είχαν δύο ή τρεις ορόφους και πολλά δωμάτια. Τα πλουσιότερα ήταν κατασκευασμένα από πελεκητές πέτρες, τα οποία, για αυτόν τον λόγο, οι αρχαιολόγοι τα ονομάζουν ξεστές. Τα υπόλοιπα κτίρια ήταν κατασκευασμένα από τούβλα λάσπης ενισχυμένα με άχυρα, ξύλα και γύψο. Στη Δυτική οικία, βρέθηκε στρώση από χαλαρά θραύσματα πορώδους λάβας διατομής 4 με 6 εκατοστών (αδράλια), η οποία έπαιζε τον ρόλο σεισμικής μόνωσης. Τα δάπεδα των ορόφων κατασκευάζονταν από ξύλα και καλάμια, πάνω στα οποία υπήρχε πατημένο χώμα, στο οποίο συχνά τοποθετούσαν σχιστολιθικές πλάκες ή βότσαλα. Με ξύλα και καλάμια κατασκευαζόταν και η στέγη, πάνω στην οποία τοποθετούσαν, επίσης, πατημένο χώμα, το οποίο δρούσε ως μονωτικό και εξασφάλιζε δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα.

Δεν έχουμε την απαίτηση να φτιαχτεί σήμερα ένα στέγαστρο για το ακρωτήρι με την τότε μαεστρία , με τα τότε υλικά και χωρίς κοινοπραξίες.Έχουμε την απαίτηση όμως να φτιαχτεί κάτι αντάξιο των περιστάσεων και όχι -για να μην δυσαρεστήσουμε τους κάθε εργολάβους - να καταφεύγουμε σε προχειρότητες και σε απρόσωπες λύσεις που μας θυμίζουν το γερμανικό αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος .


Κουλτούρα χρειάζεται λοιπόν κύριοι .Αν είχαμε λίγο από αυτή δεν θα είχαμε καταντήσει την υπόλοιπη Σαντορίνη μια μάζα από μπετόν . Και που είστε ακόμη .


Λίγοι είναι οι αρχιτέκτονες που σέβονται το περιβάλλον και αρμονικά συνδυάζουν το καινούργιο με το παλαιό .Λίγοι .Δυστυχώς .


¨Όπως και λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να διαχωρίσουν το κακόγουστο από το ωραίο.Και δυστυχώς μέσα σε αυτούς τους λίγους δεν υπάρχει ούτε ένας που να έχει στόχο να διοικήσει αυτό το νησί .


¨Όλοι κατά βάθος κοιτάνε το οικονομικό όφελος .


¨Όπως ακριβώς και η κοινοπραξία κατασκευαστικών εταιρειών που ανέλαβε τη κατασκευή του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας .


Τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι γνωστά και τα αναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτηση .

¨Όσο αναφορά το θέμα πολεοδομία θήρας ………………………..έχουμε μέλλον και για αυτούς τους στρουθοκαμήλους .


Καλημέρα σας , καλησπέρα σας , καληνύχτα σας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: